Husband selalu bawak balik strawberi dengan cherry balik rumah sampai aku dah naik muak nak makan yang mentah. Ada yang sampai busuk strawberi tue. Jadi aku bukak pakcik google cari cara nak buat jem strawberi... jumpala dekat blog Dapur Tanpa Sempadan. Senang sangat nak buat.
Resipi :
250 gm strawberi
1/2 cawan gula pasir (kalau manis sangat boleh kurangkan)
Garam secubit
3 biji limau kasturi (tapi aku pakai sebiji limau nipis sbbb limau xde stok)
1/2 camca teh tepung jagung (dibancuh dengan satu sudu air)
Cara nak buat :
Strawbei dibasuh dan dibuang putik atau daunnya. Potong kasar-kasar sebab bila kunyah tue dapat jugak rasa strawberinya lagi. Masak strawberi sehingga sedikit layu dan kemudian masukkan gula.
Bila dah masukkan gula biarkan gula cair bersama-sama dengan jus dari buah strawberi, korang kena pakai api kecil dan kacau sekali sekala.
Pastue masukkan secubit garam dan kacau. Masak hingga mendidih dan kelihatan pekat dan kemudian masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan kacau rata dan masukkan juga limau nipis tadi. Masak sehingga jem pakat dan kelihatan jernih.
Bila dah siap korang bolehla makan dengan cheesecake @ aiskrim macam aku buat kat bawah nie..hehe. Sedap ok. Nnt nak buat lagila..
0 comments:
Post a Comment